“Vi har brug for nytænkning. Modige mennesker, der tør tænke stort, nyt og rykke til vores eksisterende grænser for, hvad vi tror, der er muligt. Kreativitet handler om en konstant søgende nysgerrighed. Stille nye spørgsmål for at kunne finde nye løsninger. Connecte the dots på nye måder.” Maria Guggenheim

Jeg har det sidste stykke tid talt med en del folkeskolelærere, som fortalte mig om en trist tendens, de var vidne til ude på skolerne.

Børn og unge i dag har meget sværere ved at være kreative – også i danskfaget, hvor lærere oplever, hvor svært det er for elever at finde på historier, når de skal skrive stil. Som en af lærerne sagde til mig – det er som om, vi har elever, der er gået i stå. De kan ikke skrive én sætning. Og her taler vi ikke kun om et par elever. Det er mange af vores elever.

En anden lærer havde også været børnehavepædagog. Hun fortalte mig, at da hun arbejdede i børnehave, havde hun også dér oplevet, hvordan fantasien “havde forladt børnene”. Små børn, som før i tiden selv kunne finde på lege, var ikke længere i stand til det. Almindelige lege som far, mor og barn. Også her drejede det sig ikke kun om et par børn…

Som både mor og kreativitetsekspert rørte det mig dybt. Kreativitet og fantasi er et af de allervigtigste egenskaber mennesker besidder. Som Einstein så smukt sagde: “Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.”

Kreativitet er en muskel, der skal bruges, udvikles og udfoldes – bl.a. for at kunne løse problemer og udfordringer. Især også når vi i dag står over for kæmpe udfordringer som klima- og miljøkrisen. Vi har brug for nytænkning. Modige mennesker, der tør tænke stort, nyt og rykke til vores eksisterende grænser for, hvad vi tror, der er muligt. Kreativitet handler om en konstant søgende nysgerrighed. Stille nye spørgsmål for at kunne finde nye løsninger. Connecte the dots på nye måder.

Men det er ikke kun derfor, at kreativitet og fantasi er vigtigt.

Tænk sig en verden, der er fattig på kunst og kultur. Tænk sig en verden uden musik, uden film, uden litteratur, uden poesi, uden bøger, uden malerier, uden godnathistorier at kunne fortælle sine børn og børnebørn, uden biografer, uden koncerter, uden udstillinger, uden kunstnere der stiller spørgsmål til det etablerede, uden kunstnere der åbner en ny verden op for nye perspektiver, følelser og magiske oplevelser.

Det ville være en tom, kold og ensom verden, der ville gøre os fattigere som mennesker. Kunst og kreativitet er ikke kun en luksus i vores hverdag, fordi den ligger øverst på Maslows behovspyramide.

Kunst, kreativitet og fantasi er en af de vigtigste grundelementer af det at være menneske. Også som barn og ung. Maria Guggenheim